CE ESTE CERVICITA ?
Cervicita reprezinta o inflamatie la nivelul colului uterin, iar de cele mai multe ori simptomele lipsesc cu desavarsire. Este o afectiune genitala frecvent intalnita.
In majoritatea cazurilor in care apare, cervicita este cauzata de contactarea unor boli cu transmitere sexuala cum sunt gonoreea, chlamydia, herpesul genital. Cele mai afectate sunt de obicei femeile tinere si fertile.
Alte cauze care provoaca cervicita sunt infectiile cu HPV, leziunile si iritatiile, folosirea tampoanelor interne timp indelungat
Majoritatea cazurilor de cervicita cronica raman netratate pentru ca femeile nu sunt constiente de prezenta acestei afectiuni. Printre simptomele cervicitei acute (endocervicita) se numara:
- Scurgeri vaginale mirositoare, purulente
- Senzatii de mancarimi
- Dureri in partea inferioara a abdomenului
- Dureri in timpul urinarii
- Dureri in timpul actului sexual
- Scurgeri vaginale de culoare inchisa intre perioadele de menstruatie
DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL CERVICITEI
Cervicita cronica se diagnosticheaza doar in urma examenului clinic, care inseamna un tuseu vaginal si un examen cu valve, a unor modificari inflamatorii, leziuni, deformari sau secretii la nivelul colului.
Diagnosticul se confirma prin colposcopie si examenul citologic Papanicolau.
Pentru un tratament reusit, trebuie sa cunoastem cauza ce a stat la baza dezvoltarii cervicitei. Cand aceasta are o cauza infectioasa, tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cel mai adesea sub forma de supozitoare vaginale. Daca acest tratament nu va da rezultate, atunci zona inflamata poate fi cauterizata prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratamentul cu laser pentru a distruge tesuturile afectate.
Cervicita netratata se poate raspandi si infecta endometrul (mucoasa uterina) sau trompele uterine, dezvoltand boala inflamatorie pelvina, o infectie a organelor reproductive feminine (uter, trompe uterine, col si ovare). Tratamentul cervicitei cronice este o metoda profilactica in lupta impotriva cancerului de col uterin.