CE ESTE CERVICITA ?
Cervicita reprezinta o inflamatie la nivelul colului uterin, iar de cele mai multe ori simptomele lipsesc cu desavarsire. Este o afectiune genitala frecvent intalnita. Colul este partea cea mai de jos a uterului. El se extinde usor inspre vagin. In timpul travaliului, colul uterin (cervixul) se dilata pentru a-i permite bebelusului sa treaca prin canalul endocervical. La fel ca orice tesut din corp, colul uterin sau cervixul poate sa se inflameze dintr-o varietate de motive. Inflamatia colului uterin este cunoscuta drept cervicita.
La cabinetul de Ginecologie Doctor Boris Marinov Krastev putem diagnostica cervicita in mod corect prin examinare minutioasa a colului uterin, prin examen Babes Papanicolau, biopsie cervicala sau analizarea culturii secretiei de col uterin
Cauzele cervicitei
Microbii si virusii care sunt responsabili de aparitia vaginitei pot conduce la aparitia unei rani pe colul uterin. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) cum ar fi gonoreea, clamidioza, herpesul genital sau condilomatoza genitala pot infecta colul uterin. Majoritatea infectiilor bacteriene sau virale care cauzeaza cervicita sunt transmise pe cale sexuala. In rare cazuri insa, o rana pe col poate fi cauzata de:
- vaginoza bacteriana
- agenti chimici
- un dispozitiv inserat in vagin
- alergie la spermicidele contraceptive sau la latexul din prezervative
- Factori de risc pentru cervicita
Factorii de risc pentru cervicita sunt considerati a fi:
- debutul precoce al vietii sexuale
- comportamentul sexual neglijat (sex neprotejat, parteneri multipli)
- antecedentele de boli cu transmitere sexuala (BTS), de exemplu: gonoreea, clamidioza, trichomonaza, herpesul genital, condilomatoza genitala, vaginoza bacteriana)
- contactul sexual cu un partener cu comportament sexual cu risc crescut sau care prezinta o boala cu transmitere sexuala (BTS).
- CERVICITA – SIMPTOME
Unele femei care sufera de cervicita nu prezinta niciun fel de simptome.
Cand, totusi, simptomele sunt prezente, acestea pot include:
- sangerari vaginale anormale
- secretii vaginale persistente de culoare gri sau alba, care pot avea un anumit miros
- durere vaginala
- durere in timpul raportului sexual
- o senzatie de presiune pelvina
- dureri de spate.
Colul uterin poate sa devina foarte inflamat daca cervicita progreseaza. In unele cazuri, boala se poate dezvolta, ajungand o rana deschisa. Secretia vaginala asemanatoare cu puroiul este un simptom al cervicitei severe.Cervicita acuta implica un debut subit al simptomelor. Cervicita cronica dureaza mai multe luni.Cervicita acuta se datoreaza, de obicei, unei infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi:, herpesul simplex sau herpesul genital,chlamydia, tricomoniaza, gonoreea.
Infectia cu HPV care a progresat poate cauza inflamatia colului uterin, care este, de regula, un semn ulterior al cancerului de col uterin sau unei forme precanceroase a bolii.
Totodata, cervicita ar putea fi rezultatul unei infectii care s-a ivit din cauza altor factori, care ar putea include: o alergie la spermicid sau la latexul din care sunt facute prezervativele, o diafragma vaginala sau capacul cervical, sensibilitate la substantele chimice care se gasesc in tampoanele intravaginale, bacteriile vaginale care se dezvolta cu regularitate.
Exista mai multe modalitati prin care medicul ginecolog poate diagnostica cervicita:
- Examenul bimanual, ca parte integranta din examenul pelvin.
- Testul Babes Papanicolau – pentru acest test, medicul va lua o mostra de celule din vaginul si din colul uterin al pacientei, apoi va trimite aceste celule la un laborator, unde vor fi testate pentru a se depista eventualele anomalii.
- Biopsia cervicala – Medicul va efectua acest test doar daca testul Babes Papanicolau detecteaza anomalii. Pentru acest test, numit si colposcopie, medicul va introduce in vagin un speculum si se va uita la cervix cu ajutorul unui colposcop, care este un tip de microscop, si va examina astfel colul uterin. Apoi poate preleva mostre de tesut din orice zone de pe col care i se par anormale.
- Cultura secretie de col uterin – Medicul poate decide, totodata, sa ia o mostra din secretia de pe colul uterin al pacientei. Apoi aceasta mostra va fi examinata la microscop, pentru a se verifica daca exista semnele unei infectii.
Totodata, pacienta ar putea fi testata si pentru boli sau infectii cu transmitere sexuala, cum este tricomoniaza.
Pentru ca tratamentul sa fie unul de succes, este obligatoriu cunoasterea cauzei ce a stat la baza dezvoltarii cervicitei. Cand are o cauza infectioasa, tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cel mai adesea sub forma de supozitoare vaginale. Daca acest tratament nu da rezultate, zona inflamata poate fi cauterizata prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratamentul cu laser pentru a distruge tesuturile afectate.