CATEVA LUCRURI DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN
Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual în vârstă de peste 30 de ani.
Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.
Acesta este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori insa, infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine.
În anumite cazuri, totusi, infecţia aceasta nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în celule canceroase.
Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc in producerea cancerul de col uterin:
- fumatul;
- naşterile multiple – peste trei copii născuţi;
- anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.
Ce simptome prezinta cancerul de col uterin:
Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani.
În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă.
În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.
Cum putem preveni cancerul de col uterin ?
Din fericire, cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil şi poate fi vindecat.
De aceea este importantă testarea periodică pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului în stadiile de început.
Cancerul de col uterin este cancerul cel mai uşor de prevenit la femei.
Există două tipuri de teste simple şi nedurerose care pot preveni cancerul de col sau îl pot depista la timp:
1. Testul Papanicolau – depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma in celule canceroase;
2. Testul HPV – depistează infecţia cu virusul HPV care poate cauza modificările celulelor.
Se recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani să fie testate cu testul Papanicolau cel puţin o dată la 2 ani.
La cabinetele de ginecologie Doctor Boris Marinov Krastev, putem face ambele tipuri de testare, atat pentru depistarea infectarii cu virusul HPV, dar si efectuarea testului Papanicolau.
Ce se întâmplă după testare?
Marea majoritate a rezultatelor la testul Papanicolau sunt normale.
Dacă au fost identificate celule anormale, de obicei acestea sunt modificări uşoare şi nu însemană cancer. În aceste cazuri nici nu este nevoie de tratament, ci doar de controale regulate pentru a urmări evulouţia acestora şi interveţia rapidă şi la timp dacă este cazul.
Dacă rezultatele arată modificări severe ale celulelor, atunci trebuie să luaţi urgent legătura cu un medic specialist în ginecologie, pentru intervenţie şi tratament.
Concluzia este ca putem preveni foarte usor acest tip de cancer, prin vizite regulate la cabinetul de ginecologie. Numai in urma unei examinari, putem avea certitudinea ca nu avem celule canceroase dezvoltate in colul uterin.