Vizita anuala la cabinetul ginecologic este importanta pentru ca doar in cadrul examinarilor, medicul poate depista eventuale probleme ginecologice aflate la debut si le pot trata cu succes.
Medicul poate efectua examinarea clinica, iar in cadrul consultului, se poate efectua o ecografie transvaginala, una abdominala si poare recolta probe pentru examentul de secretie si pentru testul Babes-Papanicolau. In plus, ginecologul poate recomanda testarea pentru HPV, virus care reprezintă un factor de risc pentru cancerul de col uterin.
Ecografia ne ajuta sa avem un tablou mai clar pentru organele interne, organele pelvine, cum ar fi aparautul genital, ovare si uter.
Cancerul de col uterin are ca origine HPV-ul, iar Romania este pe locul 2 in UE pentru incidenta cancerului de col uterin. HPV are peste 200 de tulpini, dar cele care provoaca leziuni, sunt cele oncogene si anume, tulpinile 16 si 18 care sunt implicate in aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Evident ca acestea dau si alte tipuri de cancere cum ar fi: cel de col uterin, vaginal, vulvar. Este important sa facem un control amanuntit macar o data pe an, pentru a putea descoperi orice eventuala leziune sau modificare ce poate prevesti leziuni canceroase.
Cand ar trebui sa venim la cabinetul ginecologic pentru un control ?
Oricand observam o schimbare in secretia vaginala: miros, culoare, consistenta, abundenta sau observam sangerari in afara ciclului menstrual ori dureri pelvine sau vaginale.
Prin control amanuntit si regulat, putem detecta acele leziuni precursoare sau precanceroase pana sa se ajunga intr-un stadiu invaziv de cancer.