Search
Close this search box.

Mai avem nevoie de control ginecologic dupa menopauza ?

Examinarea ginecologică este necesară oricărei femei mature, înainte, în timpul și după menopauză, pentru a putea preveni sau diagnostica precoce afecțiuni specifice aparatului reproductiv feminin.
De ce femeile aflate la menopauză au nevoie de examinări pelvine?
Riscul anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar și ovarian, crește o dată cu înaintarea în vârstă. Examinarea pelvină preventivă, efectuată în mod regulat, te ajută să depistezi precoce anumite tipuri de cancer, atât în cazul femeilor aflate la menopauză, cât și la postmenopauză.
Care sunt analizele ginecologice recomandate femeilor în timpul și după menopauză?
 
Pentru o femeie în perioada de premenopauză sau după menopauză, sunt recomandate următoarele examinări, ca parte din controlul ginecologic preventiv:
Examinarea ginecologică – anuală;
Testul citologic Babeș – Papanicolau, ca metodă de screening pentru cancerul de col uterin.
  •  Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani, atunci când testul Babeș – Papanicolau este efectuat împreună cu testul HPV și rezultatul este negativ, aceste teste pot fi efectuate o dată la 3 – 5 ani (în funcție de recomandarea medicului);
  •  Femeile cu vârsta peste 65 de ani, pot renunța la aceste teste de screening, dacă au avut cel puțin 3 teste consecutive Papanicolau cu rezultat negativ și cel puțin 2 teste HPV negative în ultimii 10 ani;
  • Femeile care au avut o histerectomie pentru un diagnostic precanceros, ar trebui să facă testele de screening anual pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani.
Examenul clinic al sanilor – anual;
Mamografie bilaterală anuală (completata de ecografie mamară dacă este necesar).
Desigur, cea mai mare teamă a femeilor dupa menopauză este cancerul. Orice sângerare după o perioada de șase luni de când nu a mai venit menstruația, ar trebui verificată de către medicul ginecolog.
În timp ce testul Babeș – Papanicolau este folosit ca metodă de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin, cancerul ovarian este greu de detectat devreme. Simptome precum balonarea, modificări ale tranzitului intestinal, deși sunt comune și pentru a alte afecțiuni, trebuie întotdeauna verificate cu medicul ginecolog, chiar dacă ele sunt semne tardive.
Femeile cu un puternic istoric familial de cancer mamar sau ovarian, pot face testarea genetică BRCA 1 și BRCA 2 pentru a afla dacă au risc crescut de a dezvolta aceste două tipuri de cancer.
De asemenea, femeile cu istoric familial puternic de cancer mamar sau ovarian trebuie să facă controalele mai frecvent.

CABINET RÂMNICU VÂLCEA

Programați un consult

(Sună acum)

CABINET DRĂGĂȘANI

Programați un consult

(Sună acum)